שמש במטבח: מתכונים עם דלעת
דלעת אפשר למצוא בארץ לאורך כל ימות השנה, אבל בסתיו היא בשיאה, מככבת בסירים וגם בליל כל הקדושים. זה הזמן לצאת להרפתקה כתומה וטעימה
פעם, כשאמרנו דלעת, התכוונו לפרי מאורך ענקי שמוצב אחר כבוד על הרצפה אצל הירקן ואנחנו מסמנים לו לחתוך בסכין גדולה "ככה וככה" בשביל המרק. היום כבר התקדמנו, וברוב המקומות כבר חותכים מראש את הדלעת הענקית (שיכולה להגיע אפילו עד 40 קילו!) ועוטפים בניילון נצמד. אבל זה תמיד היה רק קצה הדלעת – כי מאחורי השם מסתתרים עוד סוגים רבים ומוצלחים ממשפחת הדלועיים, משפחה מוצלחת במיוחד אליה משתייכים בין היתר גם המלון, הקישוא והמלפפון. היום אפשר למצוא בישראל כמה סוגים עיקריים של דלועים, שבשנים האחרונות הפכו לחביבי השפים והבשלנים הביתיים כאחת. הנה כמה מהסוגים הנוספים שנפוצים בישראל וכדאי לכם להכיר:
דלורית – דלעת קטנה יחסית ומאורכת, בצורת אגס, שקונים בשלמותה. אורך חיי המדף שלה ארוך, מרקמה רך ונימוח וטעמה מתקתק. שמה העברי מעיד על היותה דלה בקלוריות, דבר המאפיין את כל בנות המשפחה.
דלעת ערמונים – דלעת קטנה מאד, לרוב בצבע ירוק כהה מבחוץ וכתמתם מבפנים, שמרקמה וטעמה אגוזיים ומזכירים טעמו של ערמון. גודלה מאפשר להגיש אותה ממולאת כמנה אישית או לפרוס אותה לפרוסות בצורת פרחים.
דלעת ספגטי – דלעת אליפטית צהבהבה שבשרה עדין ומתפורר למרקם חוטי (כמו ספגטי) אחרי הבישול. גם טעמה חיוור למדי.
דלעת קבוצ'ה – דלעת עגולה, פחוסה וגדולה יחסית בעלת מרקם נימוח וחלק, טעם מתקתק וצבע כתום עמוק. לרוב צבעה החיצוני מנומר בכתום בהיר וירוק.
דלעת יפאנית – דלעת כתומה מאד מבחוץ, בעלת מעט בשר יחסית אך טעמה מתוק ועמוק. כמו את דלעת הערמונים גם אותה קשה לקלוף ומומלץ לצלות אותה בשלמותה.
דלעת אקזוטית – שם כללי שניתן לדלעת מהסוג הקטן יחסית, שמגיע במגוון צורות וגוונים, לרוב הן תהיינה כתומות או מנומרות, בעלות קליפה גלית.
עכשיו כשקצת הכרנו, מה עושים עם כל הדלעת הזאת? מה לא – הדלעת משמשת במגוון אדיר של מנות. חלקן מתבקשות כמו מרקים, פשטידות, תבשילים, פירה, סלטים, ממולאים וממרחים (לא לשכוח את הצ'רשי הטוניסאי) וחלקן מפתיעות יותר, כמו ריזוטו ופסטה, ריבות, עוגות ואפילו לחם. מגרעיני הדלעת מכינים כמובן פיצוחים. כשבוחרים דלעת, מומלץ לבחור בקטנות יותר, שטעמן מרוכז והן פחות מימיות.
למה כדאי לאכול דלעת? חוץ מהטעם הנהדר והמגוון האדיר של המנות, הדלעת כאמור דלה במיוחד בקלוריות ועשירה בנוגדי חמצון, אשלגן וויטמין A. גרעיני הדלעת עשירים במיוחד באבץ.
עוד מתכונים טעימים במיוחד
- ריזוטו פריקה עם פילה לברק צלוישל טל כהןקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(29 מדרגים)
- ריזוטו קרם סלקשל רובי מיכאלקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(24 מדרגים)
- לאפה עיראקית תוצרת ביתשל רובי מיכאלקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(22 מדרגים)
- מג'דרה פריקהשל שף דויד כרמיקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(26 מדרגים)