הנבטת קטניות: למה ואיך מנביטים קטניות?
זה קל, זה כיף ויש לזה כל כך הרבה סיבות טובות - מהיום מתחילים להנביט קטניות!
רבים מאיתנו כבר שמעו ויודעים על היתרונות הרבים שבהנבטת קטניות, אבל עדיין חוששים מלנסות להנביט אותן בעצמם, במטבח הביתי. הימור שלנו – זה קשור כנראה בניסיון כושל להנביט שעועית על צמר גפן בשיעורי מדע בבית הספר היסודי… אבל האמת היא שהנבטה היא קלה ופשוטה בהרבה ממה שנדמה. ממש לא מדובר בעניין למשוגעים לדבר או לשוחרי בריאות אדוקים. כל אחד יכול לעשות זאת בבית, בקלות ובלי צורך באביזרים מיוחדים, והכי כיף – לשתף בתהליך גם את הילדים.
למה מנביטים?
להנבטה יש יתרונות רבים, מעבר לטעם ולמרקם המוצלח של קטניות מונבטות:
עליה בערכים התזונתיים – כאשר הקטנית רק מתחילה לנבוט, אחוזי החלבון שיש בה גבוהים וכך גם כמות הוויטמינים והמינרלים. ככל שהנבטוט גדל – אחוזי החלבון יורדים והויטמינים והמינרלים שיש בקטנית עולים. ההנבטה גם מאפשרת לגוף שלנו לספוג באופן מוצלח יותר את הערכים החיוניים הללו.
עיכול קל יותר – ההנבטה מעלה את כמות האנזימים שקיימים בקטניות ומקלים על תהליך העיכול שלהן.
בישול מהיר יותר – ספיגת המים שמתרחשת בתהליך ההנבטה והריכוך של הקטניות, גורמים לכך שמשך הבישול שלהם יקטן. כאשר הנבטוט מתארך, ניתן לאכול את הקטניות הקטנות, כמו עדשים ומש, גם ללא בישול כלל, אפילו בסלט.
איך עושים את זה?
לא צריך אביזרים מיוחדים או הכנות מסובכות. פשוט וקל להנביט קטניות עם הכלים שיש לכם בבית – מסננת וקערה. אם אין לכם ניסיון בהנבטה מומלץ להתחיל עם הקטניות שנובטות מהר ובקלות, כמו עדשים ושעועית מש.
גם אם זה נשמע בלתי אפשרי – אפילו קטניות שנמכרות חצויות, כמו עדשים כתומות ואפונה יבשה, נובטות בקלות.
1. משרים את הקטניות במי ברז לפחות למשך לילה, קטניות גדולות כמו חומוס או שעועית לבנה מומלץ להשרות אפילו 24 שעות. אם מזג האוויר חם, מומלץ להחליף את מי ההשריה כל כמה שעות, כדי למנוע החמצה או התעפשות. בלילה או אם אתם לא נמצאים בבית, אפשר להעביר את הקערה למקרר.
2. מסננים את הקטניות ממי ההשריה ושוטפים. משאירים את הקטניות הרטובות במסננת ומניחים את המסננת בתוך קערה גדולה ממנה, לקליטת הנוזלים המיותרים. בשלב זה ניתן לכסות במגבת רטובה ואם חם מאד בחוץ, להעביר למקרר.
3. מרטיבים במעט מים את הקטניות שבמסננת בכל 3-4 שעות ומערבבים אותן קלות באמצעות הידיים כדי לוודא שכל הקטניות רטובות.
4. קטניות קטנות יכולות לנבוט ממש תוך שעות בודדות, אחרות יזדקקו ל- 24 שעות עד שתראו נבטוט קטן מציץ החוצה.
5. ניתן להנביט לנבט זעיר, נבטוט מעט גדול יותר או נבט ארוך עם צמד עלים קטנים – שכבר הופך את הקטנית לסוג של ירק. מומלץ לשמור בכלי סגור במקרר במשך 2-3 ימים.
מה עושים עם הקטניות המונבטות?
הכל! ניתן להכין מהן, במיוחד בשלב ההנבטה הראשונית, כל תבשיל שבו אתם משתמשים בקטניות שלא הונבטו, וליהנות מכל היתרונות הנפלאים שלהן. כאשר הנבט מתארך, ניתן כאמור לאכול את הקטנות שבהן (עדשים, מש) ללא בישול, אפילו בסלט.
עוד מתכונים טעימים במיוחד
- עוגיות שוקולד ממולאות מ-3 מרכיביםשל רובי מיכאלקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(25 מדרגים)
- פורל צרוב על תבשיל אורז ועדשיםשל עומר מילרקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(24 מדרגים)
- קציצות קיפודי דגיםשל מיכל לוי אלחללקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(25 מדרגים)
- אורז ופרגית טחונה ברוטב חמוץ מתוקשל מיכל לוי אלחללקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(25 מדרגים)
העולמות של סוגת
מוצרי סוגת בכתבה
- קראו עוד
עדשים ירוקות
קטניה העשירה בחלבונים, סידן, חומצה אמינית חיונית וויטמין A בצורת קארוטין, וויטמינים מקבוצה B ו- C. הקטניות של סוגת נבחרות בקפידה, ובהגיען למפעל הן עוברות תהליך מיון וניפוי ממוחשב ורק המובחרי...
- קראו עוד
עדשים שחורות בלוגה
קטנות בגודלן, סגלגלות בצורתן ובעלות צבע וטעם עמוק. ככל סוגי העדשים בפרט והקטניות בכלל, העדשים השחורות מעניקות לנו אוצר שלם של בריאות – חלבון צמחי, סיבים, מינרלים וויטמינים. ניתן לבשל ע...
היי! כמה זמן בערך ייקח לאפונה לנבוט?
השיבוהי טליה. בין שלושה לארבעה ימים, תלוי בתנאים חיצוניים.
היי סוגת! האם אפשר להנביט עדשים ירוקות? אם כן כמה זמן להשרות תודה
השיבוהי רזיאל. בוודאי אפשר: שוטפים עדשים ומשרים בשפע מים עד שיוצא נבט (24-12 שעות). מדי 8-6 שעות מסננים ומחליפים את המים. מסננים את העדשים, מניחים במסננת (או בכלי הייעודי) ומעמידים אותה על כלי או מגש שיוכל לקלוט עודפי מים. מדי 6-4 שעות מניחים את המסננת תחת זרם מים או משפריצים על הנבטים מים בעזרת שפריצר. מסננים מעודפים (הזרעים צריכים להיות בסביבה לחה, אך לא מוצפים במים). ממשיכים כך עד שנובטים נבטים (3-1 ימים), וממשיכים עד שמגיעים לאורך הרצוי (6-3 ימים).
תודה על המידע!
השיבובשמחה!
אני גם בדעה שאם כבר נותנים שירות וטיפים ללקוחות - אפשר קצת יותר להשקיע ולעשות את זה רציני יותר ולא כאילו לצאת ידי חובה. אתם מוכרים סוגים שונים של קטניות ודגנים - אז תשקיעו גם קצת במידע על ההנבטה לפי סוגים. לא יעלה לכם הון עתק אבל תרוויחו אנשים שיעריכו אתכם. העולם הולך היום לכיוון של אוכל בריא - זה יהיה שווה לכם. כרגע לקרא את המידע שהעברתם (גם בתגובות לקוראים) לא עוזר הרבה וחבל
השיבותגגל
רון שלום, הכתבה נועדה לתת לבשלן הביתי הנחיות בסיסיות להנבטת קטניות ואכן לא מתרכז בכל סוג וסוג בנפרד - מה גם שאותן הנחיות בסיסיות תקפות ברוב המקרים לגבי סוגים שונים של קטניות. כמו שהגבנו לגולשים אחרים, נשמח לספק מידע נוסף ככל שנוכל אם יש לך שאלות ספציפיות.
בהנבטת מש כל הקליפות הירוקות נפרדו מהעדשים. האם יש לברור את העדשים הלבנות ללא הקליפה לאחר ההנבטה
השיבונאוה שלום, בוררים את הקטניות לפני ההנבטה.
האם ניתן להנביט קטניות קפואים- כמו חומוס קפוא?
השיבוהיי דבי, לצערנו לא - חומוס קפוא הוא חומוס שכבר בושל וכבר לא יכול לנבוט. כדי להנביט יש להשרות חומוס יבש, שלא עבר בישול מקדים. בהצלחה!
יש לי משהו חשוב להוסיף! אחרי שמנביטים את הקטניות(לא ניסיתי על כל הקטניות)אבל יש קטניות שאפשר לאכול ככה וזה מאד טעים לא צריך לבשל! זה רק הורס את הערכים התזונתיים שלהם! עדשים ,או מש נבוטים זה דבר ממש טעים בלי צורך בבישול!!!.אפשר להוסיף לסלט ואפשר גם לקחת אותם לדרך כמו ממתקים קטנים וזה מחזיק מעמד ומשביע. מנסיון!! עוד דבר מומלץ לבשל אורז ובסיום הבישול לכבות את האש ולהוסיף את הנבטים ולסגור את המכסה
השיבומה שכתבת הוא לא מדוייק ב100% - ברזל לדוגמה נהיה יותר זמין אחרי הנבטה ובישול יחד :) ובאופן כללי בישול לא תמיד הורס ערך תזונתי, מאוד תלוי בסוג הויטמנין\מינרל ובסוג המאכל.
תודה על המידע והטיפים :-)
רציתי לשאול אם אפשר להקפיא קטניות שהונבטו לנבט זעיר?
השיבוהיי נחמי, בהחלט ניתן.
לרוב אני מנביטה עדשים ירוקות וזה מצליח בלי שום מאמץ. לגבי חומוס ושעועית לבנה הסיפור שונה לגמרי. אני משרה אותם ללילה במים תוך כדי החלפת המים כל כמה שעות. אחרי 24 שעות מעבירה אותם למסננת גדולה ושמה בתוך קערה ומכסה במגבת וממתינה עד שינבט. מידי כמה שעות שוטפת ומערבבת את הקטניות. אבל תוך יום הסירחון שעולה מהקטניות הוא בלתי נסבל! וכמובן שאין שום נבט. על הקטניה נוצר ציפוי דביק כזה ומסריח ברמות. מה עושים?
השיבותנסי לפרוס אותם בשכבה אחת - שלא יהיו בצפיפות ושלא יהיו אחד על השני. לא במסננת (שם הם בערימה אחד על השני) אלא במגש מחורר. יש בעלי אקספרס אחלה מגשים כאלה מיוחדים להנבטה עם תחתיות לאיסוף המים.
נטע ב - את צריכה להשפריץ כל שעה שעתיים מעט מים על הקטניות שלא יתייבשו ואפילו לשטוף אותך מידי פעם. המלצה שלי - לאחר לילה של השריה במים, תשטפי טוב, תעבירי למסננת ותשאירי על המסננת ותשפריצי מים כל שעתיים בערך
שלום, היות ואתם אחד הספקים הגדולים ביותר בארץ של קטניות ושאר זרעים, היה מאוד כדאי גם לכם להרחיב את המאמר שלכם על הנבטה. כפי שהוא כרגע, הוא דל וכללי מדי. כדאי לפרט ביחס לכל סוגי הקטניות ושאר דברים שאתם משווקים. אם אנשים ידעו שהמוצרים שלכם טובים להנבטה, הם יעדיפו לרכוש את המוצרים שלכם שהם ברוב המקרים הרבה יותר זולים מאלו שנמכרים בחניות טבע שרק עבור שמם הם גובים מחירים מוגזמים. בברכה ציון אביטל
השיבוקודם כל עצם זה שהנושא מוזכר ע"י סוגת ולא עוד ברנש יש לזה ערך בפני עצמו, תמיד אפשר להמשיך לחפש ידע, האמת לא האמנתי לסיפורים לפני שראיתי כאן. ועכשיו שאלה האם נכון שאחרי הנבטה הקטנית נחשבת לירק ולא לפחמימה?
ציון שלום, תלוי בסוג הקטניות - קטניות כמו מש ועדשים שהונבטו מספיק אפשר לאכול ללא בישול מוקדם. רצוי להנביט במסננת ולא על צמר גפן מכיוון שקשה להנביט ככה כמות מספיקה והסיבים של הצמר גפן נוטים להידבק לקטניות.
יש אפשרות לאכול קטניות שהנביטו בצמר גפן השרישו והוציאו גבעולים ןעלים.?
ציון שלום, תודה על ההערה - המאמר לא מנסה להיות מדריך ספציפי לכל קטנית בנפרד, אלא לתת כלים בסיסיים כדי לאפשר לאנשים להתנסות בהנבטה ביתית פשוטה. עם זאת, נשמח לשמוע מה בדיוק לדעתך חסר במאמר ואם נוכל, נשלים בשמחה את המידע. תודה