דלג אל תוכן ראשי

ימי התמר

תמר צהוב. תמונה: pixabay

הגדיד שמתרחש בסתיו הופך את התמר הנהדר לכוכב המתוק והבריא של עונת החגים

על אף היותו אחד מסמלי ארץ ישראל והחגים, תמיד הייתה לנו תחושה שפרי התמר לא זוכה להערכה שהוא ראוי לה. אולי בגלל עודפי הסוכר ואולי בגלל הצורה המקומטת והצבע החום הלא ממש אטרקטיבי. אבל כדאי לדעת שלא מדובר בסתם פצצת מתיקות, אלא בפרי נהדר וטעים בעל תכונות נפלאות, שהופכות אותו לאחד הפירות היותר בריאים בסביבה, למרות רמת הקלוריות הלא ממש נמוכה שהוא מכיל. רוצים לדעת למה?

ארץ התמר
בישראל גדלים כ-20 זנים של תמר, רובם יובאו (יותר נכון הוברחו) לכאן מעיראק וגדלים באזור בקעת הירדן והערבה. רק שבעה מהם נפוצים ממש וזמינים במרכולים ואצל הירקנים לאורך כל ימות השנה. למרות שהוא נחשב לחלק מסל הפירות המיובשים, התמר אינו עובר תהליך ייבוש. יש זנים יבשים (אלה שנראים מקומטים) כמו זהידי, דרי וחילאווי וחלק מהזנים (כמו חיאני, למשל) נקראים "לחים". הם מכילים יותר מים, פחות סוכר וגם מחצית מכמות הקלוריות שמכיל תמר יבש (כ-280 קלוריות). מלך התמרים הוא המג'הול הגדול, שנחשב לאיכותי ביותר והוא גם התמר המבוקש ביותר לייצוא. תכולת הסוכר הגבוהה שבתמרים היא שמסייעת להם להשתמר היטב.

למה לי תמר?
נכון שהוא מאד מתוק ולא ממש דיאטטי, אבל הסוכר שבתמר (כ-80% מהפרי) הוא סוג הסוכר הבריא ביותר לגוף האדם. לכן מומלץ לצרוך אותו במקום ממתקים מעובדים והוא משמש כחטיף ספורט טבעי וספק אנרגיה מיידית אחרי מאמץ, לנשים אחרי לידה וכדומה. יתר המרכיבים של התמר כוללים חלבון, מעט מאד שומן (0.2%) והרבה מאד מינרלים: נחושת, גופרית, ברזל, מגנזיום, זרחן, סידן ואשלגן. הוא מקור מצוין לסיבים תזונתיים שמעניקים תחושת שובע ועשיר בחומצות אמינו ובנוגדי חמצון. התמר מנקה ומטהר את המעיים, מסייע לטיפול בהצטננות ובשיעול, מקל על דלקות בדרכי השתן, מפחית בריחת סידן אצל נשים ואפילו נחשב למעורר את כוח הגברא.

תמרים
במטבח חוץ מלאכול אותם כמו שהם, התמרים מככבים בשלל מאכלים: בסלטים ירוקים או בסלטי פירות, בתבשילי עוף ובקר, כממולאים מתוקים, בחמין כמוסיפי צבע ומתקתקות, בלחמים ובעוגיות. מומלץ לשמור אותם במקרר או במקפיא כדי שיאריכו ימים. את התמרים הצהובים מזן בהרי כדאי לאחסן במקפיא לפחות ל-24 שעות, אחריהן יהפכו לרכים ודבשיים.

לא רק פרי
מפירות התמר מפיקים את הסילאן, המכונה "דבש תמרים" ומשמש לבישול, להמתקה ולתיבול. עוד מוצרים המופקים מתמרים הם חומץ תמרים, ליקר תמרים וכמובן ממרח תמרים.

אין תגובות לכתבה זו
הוספת תגובה
הוסיפו תגובה

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית גולר מונפרר סוברט לורם שבצק יהול, לכנוץ בעריר גק ליץ, קונסקטורר אדיפיסינג אלית. סת

הוספת תגובה:

* שדה חובה

שם מלא שדה חובה, נא למלא.
כתובת דואר אלקטרוני שדה חובה, נא למלא.
תוכן תגובה שדה חובה, נא למלא.